Thầy Nguyễn Thanh Sơn
Sinh nhật: 19-09
Thầy Lê Văn Hoành
Sinh nhật: 01-09
Cô Lại Thị Thu Hiền
Sinh nhật: 31-08
Cô Tống Lê Mỹ Linh
Sinh nhật: 11-09
Cô Nguyễn Thị Ái
Sinh nhật: 25-08
Cô Phan Thị Hà
Sinh nhật: 26-08
Cô Nguyễn Thị Thanh Hồng
Sinh nhật: 05-09
Cô Nguyễn Thị Hoài Trang
Sinh nhật: 17-09
Cô Lê Thị Kim Dung
Sinh nhật: 03-09
Thầy Hoàng Anh Nam
Sinh nhật: 02-09
Cô Phạm Thị Viên
Sinh nhật: 01-09
Cô Đinh Đức Anh
Sinh nhật: 11-09
Thầy Nguyễn Đình Thanh
Sinh nhật: 15-09
Thầy Vũ Ngọc Chung
Sinh nhật: 23-08
Thầy Nguyễn Thanh Sơn
Sinh nhật: 19-09
Thầy Lê Văn Hoành
Sinh nhật: 01-09
Cô Lại Thị Thu Hiền
Sinh nhật: 31-08
Cô Tống Lê Mỹ Linh
Sinh nhật: 11-09
Cô Nguyễn Thị Ái
Sinh nhật: 25-08
Cô Phan Thị Hà
Sinh nhật: 26-08
Cô Nguyễn Thị Thanh Hồng
Sinh nhật: 05-09
Cô Nguyễn Thị Hoài Trang
Sinh nhật: 17-09
Cô Lê Thị Kim Dung
Sinh nhật: 03-09
Thầy Hoàng Anh Nam
Sinh nhật: 02-09
Cô Phạm Thị Viên
Sinh nhật: 01-09
Cô Đinh Đức Anh
Sinh nhật: 11-09
Thầy Nguyễn Thanh Sơn
Sinh nhật: 19-09
Thầy Lê Văn Hoành
Sinh nhật: 01-09
Cô Lại Thị Thu Hiền
Sinh nhật: 31-08
Cô Tống Lê Mỹ Linh
Sinh nhật: 11-09
Cô Nguyễn Thị Ái
Sinh nhật: 25-08
Cô Phan Thị Hà
Sinh nhật: 26-08
Cô Nguyễn Thị Thanh Hồng
Sinh nhật: 05-09
Cô Nguyễn Thị Hoài Trang
Sinh nhật: 17-09
Cô Lê Thị Kim Dung
Sinh nhật: 03-09
Thầy Hoàng Anh Nam
Sinh nhật: 02-09
Cô Phạm Thị Viên
Sinh nhật: 01-09
Cô Đinh Đức Anh
Sinh nhật: 11-09
Thầy Nguyễn Đình Thanh
Sinh nhật: 15-09
Cô Nguyễn Thị Ái
Sinh nhật: 25-08
Cô Đinh Đức Anh
Sinh nhật: 11-09
Cô Lê Thị Kim Dung
Sinh nhật: 03-09
Cô Phan Thị Hà
Sinh nhật: 26-08
Cô Lại Thị Thu Hiền
Sinh nhật: 31-08
Thầy Lê Văn Hoành
Sinh nhật: 01-09
Cô Nguyễn Thị Thanh Hồng
Sinh nhật: 05-09
Cô Tống Lê Mỹ Linh
Sinh nhật: 11-09
Thầy Hoàng Anh Nam
Sinh nhật: 02-09
Thầy Nguyễn Thanh Sơn
Sinh nhật: 19-09
Thầy Nguyễn Đình Thanh
Sinh nhật: 15-09
Cô Nguyễn Thị Hoài Trang
Sinh nhật: 17-09
Cô Phạm Thị Viên
Sinh nhật: 01-09
Thầy Vũ Ngọc Chung
Sinh nhật: 23-08

Truy cập

Hôm nay:
1627
Hôm qua:
1858
Tuần này:
5290
Tháng này:
30035
Tất cả:
1687633

Đề - Đáp án kiểm tra chất lượng khối D1

 KIỂM TRA CHẤT LƯỢNG HỌC SINH THI ĐẠI HỌC - CAO ĐẲNG NĂM 2013

MÔN: TIẾNG ANH – KHỐI D1. Thời gian: 90 phút.

 

Questions 1 – 5: From the four underlined parts A, B, C, or D, identify the one that is not correct.

Question 1: New laws should be introduced to reduce the number of traffic in the city

                                A                         B                                     C                                  D

center.

Question 2: The price of petrol has raised so rapidly that we decided to use the bus.

                           A                                B    C                                                       D

Question 3: A traveler can reach some of the village along the Amazon only by

                                               A                         B                                         C

riverboat.

      D

Question 4: Since the dawn of agriculture 9,000 years ago, a few animal species had

                                                                                          A  B   C                             D

been domesticated.

Question 5: Of all seashore plants, seaweeds are best able to tolerate long periods out of

                     A                                                                     B

water, followed by long periods covering by water.

                           C                            D

 

Questions 6 – 10: Find the word with stress pattern different from that of the other three words in each question.

Question 6:

A. politics

B. imaginary

C. result

D. annoyed

Question 7:

A. advantage

B. preference

C. attraction

D. infinitive

Question 8:

A. continent

B. continue

C. contents

D. contour

Question 9:

A. curious

B. receptionist

C. unique

D. achieve

Question 10:

A. immediate

B. notice

C. comfortable

D. nervous

 

Questions 11 – 13: Find the word or phrase that is closest in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 11: There was nothing they could do but leave the car at the roadside where it had broken down.

   A. except

B. instead of

C. than

D. unless

Question 12: The boy was brought up with a family in the countryside.

   A. reared

B. bred

C. raised

D. grown

Question 13: Snow forced many drivers to abandon their vehicles.

   A. leave

B. stop

C. sell

D. hide

 

Questions 14 – 23: Read the text below and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each space.

SPECTATOR SPORTS

A surprising number of popular spectator sports, for example football or baseball, (14)___ in Europe or the USA in the nineteenth century. This did not happen (15)___. It was the result of changes in the (16)___ people lived in those places at that time. Until then more people lived in the country than in towns. They worked in small groups and had no (17)___ time off. All these changed with the growth of factories and industry in the nineteenth century, first in Europe and (18)___ in the USA. For the first time most people began to live in towns, and they (19)___ themselves with regular free time. They had more leisure time than (20)___ before. This resulted (21)___ the need for organized entertainment. Suitable games developed or were invented, typically team games, in which the crowd could (22)___ sides and become involved. This gave people some of the entertainment they needed in their free time. The (23)___ explosion in TV, with the introduction of satellite and cable channels, has caused an increase in demand for sports as entertainment.

Question 14:

A. started

B. stemmed

C. came

D. appeared

Question 15:

A. by surprise

B. by chance

C. with accident

D. with chance

Question 16:

A. manner

B. style

C. method

D. way

Question 17:

A. steady

B. square

C. regular

D. normal

Question 18:

A. next

B. then

C. second

D. lately

Question 19:

A. found

B. realized

C. presented

D. noticed

Question 20:

A. just

B. having

C. ever

D. previously

Question 21:

A. from

B. by

C. with

D. in

Question 22:

A. choose

B. take

C. select

D. decide

Question 23:

A. recent

B. late

C. lately

D. latest

 

Questions 24 – 28: Choose the sentence (A, B, C, or D) which is closest in meaning to the one given.

Question 24: Who made you work so hard yesterday?

   A. Who forced you to work so hard yesterday?

   B. Why did you work so hard yesterday?

   C. What made you work so hard yesterday?

   D. How could you work so hard yesterday?

Question 25: We stayed in that hotel despite the noise.

   A. Despite the hotel is noisy, we stayed there.

   B. We stayed in the noisy hotel and we liked it.

   C. No matter how noisy the hotel was, we stayed there.

   D. Because of the noise, we stayed in the hotel.

Question 26: You will get everything you have ever wanted.

   A. All your wishes have come true.

B. All your wishes will come true.

   C. I want your wishes come true.

D. You will want everything you have wished.

Question 27: She is studying not only English but also French.

   A. She is studying both English and French.

   B. English and French are her favorite subjects.

   C. She likes both English and French.

   D. She isn’t studying English, but she is studying French.

Question 28: “I’m going to Paris next week,” said Jim.

   A. Jim said that he was going to Paris the following week.

   B. Jim invited me to Paris with him the following week.

   C. Jim told me to go to Paris next week.

   D. I am going to Paris next week with Jim.

 

Questions 29 – 38: Read the passage and the questions or unfinished sentences. Then choose the answer A, B, C, or D that you think fits best.

Although noise, commonly defined as unwanted sound, is a widely recognized form of pollution, it is very difficult to measure because the discomfort experienced by different individuals is highly subjective and, therefore, variable. Exposure to lower levels of noise may be slightly irritating, whereas exposure to higher levels may actually cause hearing loss. Particularly in congested urban areas, the noise produced as a by-product of our advancing technology causes physical and psychological harm, and detracts from the quality of life for those who are exposed to it.

Unlike the eyes, which can be covered by the eyelids against strong light, the ear has no lid, and is, therefore, always open and vulnerable; noise penetrates without protection.

Noise causes effects that the hearer cannot control and to which the body never becomes accustomed. Loud noises instinctively signal danger to any organism with a hearing mechanism, including human beings. In response, heartbeat and respiration accelerate, blood vessels constrict, the skin pales, and muscles tense. In fact, there is a general increase in functioning brought about by the flow of adrenaline released in response to fear, and some of these responses persist even longer than the noise, occasionally as long as thirty minutes after the sound has ceased.

Because noise is unavoidable in a complex, industrial society, we are constantly responding in the same way that we would respond to danger. Recently, researchers have concluded that noise and our response may be much more than an annoyance. It may be a serious threat to physical and psychological health and well-being, causing damage not only to the ear and brain but also to the heart and stomach. We have long known that hearing loss is America’s number one nonfatal health problem, but now we are learning that some of us with heart disease and ulcers may be victims of noise as well. Fetuses exposed to noise tend to be overactive, they cry easily, and they are more sensitive to gastrointestinal problems after birth. In addition, the psychic effect of noise is very important. Nervousness, irritability, tension, and anxiety increase affecting the quality of rest during sleep, and the efficiency of activities during waking hours, as well as the way that we interact with each other.

Question 29: Which of the following is the author’s main point?

   A. Noise may pose a serious threat to our physical and psychological health.

   B. Loud noises signal danger.

   C. Hearing loss is America’s number one nonfatal health problem.

   D. The ear is not like the eye.

Question 30: According to the passage, what is noise?

   A. Unwanted sound.

B. A byproduct of technology.

   C. Physical and psychological harm.

D. Congestion.

Question 31: Why is noise difficult to measure?

   A. It causes hearing loss.

B. All people do not respond to it in the same way.

   C. It is unwanted.

D. People become accustomed to it.

Question 32: The word congested in paragraph 1 could best be replaced by ___.

   A. hazardous

B. polluted

C. crowded

D. rushed

Question 33: It can be inferred from the passage that the eye ___.

   A. responds to fear

B. enjoys greater protection than the ear

   C. increases functions

D. is damaged by noise

Question 34: According to the passage, people respond to loud noises in the same way that they respond to ___.

   A. annoyance

B. disease

C. damage

D. danger

Question 35: The word accelerate in paragraph 3 is closest in meaning to ___.

   A. decrease

B. alter

C. increase

D. release

Question 36: The word it in the first paragraph refers to ___.

   A. the noise

B. the quality of life

   C. advancing technology

D. a byproduct

Question 37: With which of the following statements would the author most probably agree?

   A. Noise is not a serious problem today.

   B. Noise is America’s number one problem.

   C. Noise is an unavoidable problem in an industrial society.

   D. Noise is complex problem.

Question 38: The phrase as well in paragraph 4 is closest in meaning to ___.

   A. after all

B. also

C. instead

D. regardless

 

Questions 39 – 48: Read the passage and the questions or unfinished sentences. Then choose the answer A, B, C, or D that you think fits best.

            Today we take electricity for granted and perhaps we do not realize just how useful this discovery has been. Steam was the first invention that replaced wind power. It was used to drive engines and was passed through pipes and radiators to warm rooms. Petrol mixed with air was the next invention that provided power. Exploded in a cylinder, it drove a motor engine. Beyond these simple and direct uses, those forms have not much adaptability.

            On the other hand, we make use of electricity in thousands of ways. From the powerful voltages that drive our electric trains to the tiny current needed to work in a simple calculator, and from the huge electric magnet in steel works that can lift 10 tons to the tiny electric magnet in a doorbell, all are powered by electricity. An electric current can be made with equal ease to heat the huge mass of molten metal in a furnace, or to boil a jug for a cup of coffee.

            Other than atomic energy, which has not as yet been harnessed to the full, electricity is the greatest power in the world. It is flexible, and so adaptable for any task for which it is wanted. It travels so easily and with incredible speed along wires or conductors that it can be supplied instantly over vast distances.

            To generate electricity, huge turbines or generators must be turned. In Australia, they use coal or water to drive this machinery. When dams are built, falling water is used to drive the turbines without polluting the atmosphere with smoke from coal.

            Atomic power is used in several countries but there is always fear of an accident. A tragedy once occurred at Chernobyl, in Ukraine, at an atomic power plant used to make electricity. The reactor leaked, which caused many deaths through radiation.

            Now scientists are examining new ways of creating electricity without harmful effects to the environment. They may harness the tides as they flow in and out of bays. Most importantly, they hope to trap sunlight more efficiently. We do use solar heaters for swimming pools but as yet improvement in the capacity of the solar cells to create more current is necessary. When this happens, electric cars will be viable and the world will rid itself of the toxic gases given off by trucks and cars that burn fossil fuels.

Question 39: The author mentions the sources of energy such as wind, steam, petrol in the first paragraph to ___.

   A. suggest that electricity should be alternated with safer sources of energy

   B. emphasize the usefulness and adaptability of electricity

   C. imply that electricity is not the only useful source of energy

   D. discuss which source of energy can be a suitable alternative to electricity

Question 40: Before electricity, what was sometimes passed through pipes to heat rooms?

   A. gas

B. petrol

C. steam

D. hot wind

Question 41: What does the author mean by saying that electricity is flexible?

   A. It is cheap and easy to use.

B. It is used to drive motor engines.

   C. It can be adapted to various uses.

D. It can be made with ease.

Question 42: What do we call machines that make electricity?

   A. voltages

B. electric magnets

   C. generators or turbines

D. pipes and radiators

Question 43: The main forms of power used to generate electricity in Australia are ___.

   A. atomic power and water

B. water and coal

   C. sunlight and wind power

D. wind and gas

Question 44: The word they in the last paragraph refers to ___.

   A. harmful effects

B. the tides

C. scientists

D. new ways

Question 45: Electric magnets are used in steel works to ___.

   A. lift heavy weights up to ten tons

B. test the steel for strength

   C. heat the molten steel

D. boil a jug of water

Question 46: The advantage of harnessing the power of the tides and of sunlight to generate electricity is that they ___.

   A. do not pollute the environment

B. are more reliable

   C. are more adaptable

D. do not require attention

Question 47: Which of the following power sources causes pollution by emitting harmful gases?

   A. sunlight

B. petrol

C. water

D. wind

Question 48: The best title for this passage could be ___.

   A. Types of Power Plants

B. Electricity: Harmful Effects on Our Life

   C. How to Produce Electricity

D. Why Electricity Is So Remarkable

 

Questions 49 – 73: Choose the correct word or phrase to complete each sentence.

Question 49: She had to hand in her notice ___ advance when she decided to leave the job.

   A. with

B. from

C. in

D. to

Question 50: Team work or pair work is a good way to ___ student talking time.

   A. minimize

B. maximize

C. rise

D. grow

Question 51: The school arranges a ___ to Brighton every year.

   A. trip

B. route

C. passage

D. travel

Question 52: Six novels a year, you say? He’s certainly a ___ writer.

   A. fruitful

B. fertile

C. virile

D. prolific

Question 53: I’ll show you around the city when you ___ to visit me.

   A. are coming

B. come

C. will come

D. will be coming

Question 54: She applied for training as a pilot, but they turned her ___ because of her poor eyesight.

   A. down

B. up

C. over

D. back

Question 55: Time ___ time she was warned of the consequences of her actions.

   A. and

B. after

C. until

D. in

Question 56: In the high season, tourists ___ through the old town.

   A. swarm

B. swelter

C. swim

D. swell

Question 57: You all look tired. Let’s ___ a rest.

   A. have

B. get

C. take

D. Both A and C

Question 58: The price of fruit has increased recently, ___ the price of vegetables has gone down.

   A. whereas

B. whether

C. when

D. otherwise

Question 59: Had she worked harder last summer, she ___.

   A. wouldn’t have been sacked

B. wouldn’t have sacked

   C. wouldn’t sack

D. wouldn’t be sacked

Question 60: He never expected his prophecy to be ___.

   A. achieved

B. accomplished

C. realized

D. fulfilled

Question 61: To get the correct answer, add this column of figures and then divide ___ twelve.

   A. of

B. with

C. by

D. from

Question 62: ___ the heavy rain, the ship couldn’t reach its destination on time.

   A. Because of

B. But for

C. In case of

D. In spite of

Question 63: - It’s hard to get around because you don’t have a car.

                      - Not since I got used to ___ the bus.

   A. to riding

B. to ride

C. riding

D. ride

Question 64: The girl you ___ yesterday is waiting for you at the gate.

   A. told me

B. tell

C. told me about

D. told me about her

Question 65: We had to ___ the room because the wallpaper was in terrible condition.

   A. renovate

B. renew

C. decorate

D. mend

Question 66: The quality of the phone signals has been improved through ___ developments in digital technologies.

   A. reluctant

B. recent

C. remaining

D. ready

Question 67: Have I ___ to you how to use this new typewriter?

   A. answered

B. explained

C. told

D. showed

Question 68: Don’t worry. I have ___ tire at the back of my car.

   A. another

B. other

C. others

D. the other

Question 69: - Would you mind lending me your bike?

                      - ___.

   A. Yes. Here it is

B. Not at all

C. Great

D. Yes, let’s

Question 70: He ___ in me on the understanding that I wouldn’t tell anyone else.

   A. confided

B. intimated

C. confessed

D. disclosed

Question 71: Please come ___ and see us some time – you’re always welcome.

   A. to

B. about

C. round

D. away

Question 72: She has to pass all her exams or ___ she would have no holiday.

   A. instead

B. else

C. therefore

D. though

Question 73: By the time you receive this letter, I ___ for Japan.

   A. will leave

B. will have left

C. would have left

D. have left

 

Questions 74 – 78: Choose the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 74: This computer is badly damaged. It cannot be repaired.

   A. This computer is too badly damaged to be repaired.

   B. This computer is so badly damaged that it cannot be repaired.

   C. This computer is so badly damaged that nobody can repair it.

   D. All are correct.

Question 75: John Smith is a farmer. I bought his land.

   A. John Smith, whom I bought his land, is a farmer.

   B. John Smith, who is a farmer, bought his land.

   C. John Smith, who is a farmer, whose land I bought.

   D. John Smith, whose land I bought, is a farmer.

Question 76: The coffee was not strong. It didn’t keep us awake.

   A. The coffee was very strong, but it couldn’t keep us awake.

   B. The coffee was not strong enough to keep us awake.

   C. We were kept awake because the coffee was strong.

   D. The coffee was so strong that it didn’t keep us awake.

Question 77: Tom has been working all day. He must be tired now.

   A. I’m sure Tom is tired after working all day.

   B. I think Tom must work all day and tired now.

   C. I think Tom was tired all day working.

   D. Tom is tired now because he is working all day.

Question 78: The blouse is a little too loose. You’d better ask your tailor to take it in.

   A. Your tailor is asked to take your blouse in a little.

   B. You’d better have the blouse taken in as it is too loose.

   C. The blouse is lost as you didn’t ask your tailor to take it in.

   D. The blouse is little as you asked your tailor to take it in.

 

Questions 79 – 80: Choose the word or phrase which has the opposite meaning to the underlined part in each sentence.

Question 79: The rocket steepened its ascent.

   A. descent

B. decent

C. decant

D. dissent

Question 80: The plane landed safely.

   A. touched down

B. took off

C. Both A and B

D. Neither A nor B

 

-----THE END-----

 

 

 

 

KIỂM TRA CHẤT LƯỢNG HỌC SINH THI ĐẠI HỌC - CÁO ĐẲNG NĂM 2013

MÔN: TIẾNG ANH – KHỐI D1. Thời gian: 90 phút.

ĐÁP ÁN

 

Question

Answer

Question

Answer

Question

Answer

Question

Answer

1

C

21

D

41

C

61

C

2

B

22

B

42

C

62

A

3

B

23

A

43

B

63

C

4

D

24

A

44

B

64

C

5

D

25

C

45

A

65

A

6

A

26

B

46

A

66

B

7

B

27

A

47

B

67

B

8

B

28

A

48

D

68

A

9

A

29

A

49

C

69

B

10

A

30

A

50

B

70

A

11

A

31

B

51

A

71

C

12

C

32

C

52

D

72

B

13

A

33

B

53

B

73

B

14

A

34

D

54

A

74

D

15

B

35

C

55

B

75

D

16

D

36

A

56

A

76

B

17

C

37

C

57

D

77

A

18

B

38

B

58

A

78

B

19

A

39

B

59

A

79

A

20

C

40

C

60

D

80

B

 

1C: amount.

2B: risen.

3B: the villages.

4D: has

5D: covered

6A: Its stress is on the first syllable while the others’ are on the second.

7B: Its stress is on the first syllable while the others’ are on the second.

8B: Its stress is on the second syllable while the others’ are on the first.

9A: Its stress is on the first syllable while the others’ are on the second.

10A: Its stress is on the second syllable while the others’ are on the first.

11A: but (for) = except (for): ngoài, ngoại trừ

12C: bring sb up/ bring up sb = raise sb: nuôi dưỡng ai

13A: abandon sth = leave sth: rời bỏ cái gì hoặc một nơi nào đó

14A: start = begin to exist; “stem” as an intransitive verb requires to be followed by “from”; “come” doesn’t make sense in this sentence; “appear” = begin to exist for the first time while it is a common knowledge that football or baseball appeared much earlier than the 19th century.

15B: by chance = accidentally: một cách tình cờ; “by surprise” only exist in the phrase “take sb/sth by surprise”; the other two don’t make sense.

16D: Only can “the way” match “people lived” to make sense (cái cách người ta sống).

17C: “had no regular time off” means “regularly had no time off” (không có thời gian nghỉ ngơi thường xuyên); steady = developing gradually (dần dần, đều đều); “square” doesn’t make sense in this sentence; normal = typical, usual, ordinary (thông thường, bình thường)

18B: The phrase “and then” is used to introduce additional information.

19A: Only can “find” and “present” go with “themselves” to make sense. “Find oneself” means to discover oneself doing sth when this is unexpected. “Present oneself” means to describe oneself in a particular way or to officially appear somewhere. (They found themselves with regular free time: Bất chợt họ nhận thấy bản thân họ thường xuyên có thời gian rảnh rỗi)

20C: than ever before: hơn bao giờ hết

21D: result in: đưa đến kết quả là

22B: take sides = support one side (ủng hộ cho một bên nhất định)

23A: The adjective “recent” can not only modify the noun “explosion” but, because the sentence bares the present perfect tense, it can also convey that sth has happened recently/ lately.

24A: make sb to do sth = force sb to do sth

25C: no matter how… (cho dù … như thế nào đi chăng nữa)

26B: Bạn sẽ đạt được tất cả những điều bạn mong muốn = Tất cả mong muốn của bạn sẽ thành hiện thực.

27A: not only… but also… = both… and…

28A: Change the direct speech into indirect speech: “I” -> “he” (Jim), “am” -> “was”, “next” -> “the following”.

29A: Paragraph 1 defines noise pollution and its source. Paragraph 2 compares the ear with the eye in the reaction to danger. Paragraph 3 tells about the effects noise causes to an organism. In paragraph 4, more information about physical and psychological effects noise causes is presented. To conclude, the content is all about noise and its effects on health.

30A: Paragraph 1 – Line 1

31B: Paragraph 1 – Lines 2 & 3

32C: congested: đông đúc

33B: Paragraph 2

34D: Paragraph 4 – Lines 1 & 2

35C: accelerate: tăng lên, tăng tốc

36A: The meaning of the whole sentence containing the word “it”: Ở những khu vực thành thị đông đúc, tiếng ồn sinh ra từ nền công nghệ tiên tiến đang gây ra những mối nguy hại cho cả tâm lý và sức khỏe thể chất của con người, và làm giảm chất lượng cuộc sống của những người thường xuyên phải tiếp xúc với nó (tiếng ồn).

37C: Paragraph 4 – Line 1

38B: as well: cũng

39B: The last sentence of paragraph 1

40C: Paragraph 1 – Lines 2 & 3

41C: Paragraph 2 – Line 1

42C: Paragraph 4 – Line 1

43B: Paragraph 4 – Lines 1 & 2

44B: The meaning of the whole sentence containing the word “they”: Họ tận dụng những con sóng khi chúng (sóng) chảy ra – vào vịnh.

45A: Paragraph 2 – Line 3

46A: The last paragraph – Lines 1 - 3

47B: Paragraph 4 – Lines 2 & 3, Paragraph 6 – Lines 1 - 3

48D: The first sentence of paragraph 1 is also the topic sentence of the whole passage.

49C: in advance: trước

50B: Làm việc theo nhóm hoặc theo cặp làm tăng tối đa thời gian nói của học sinh.

51A: a trip to sw: một chuyến đi đến đâu

52D: prolific: used to describe a writer who is productive.

53B: Present Simple is used in an adverbial clause of time, describing sth to happen in the future time.

54A: turn sb/sth down: từ chối ai/ điều gì

55B: time after time: hết lần này đến lần khác

56A: swarm = move around in a large group

57D: have/ take a rest = rest

58A: whereas: used to contrast two facts

59A: Conditional sentence type 3

60D: fulfill a prophecy = make it come true

61C: divide by: chia cho bao nhiêu

62A: because of: bởi vì

63C: get used to doing sth = get accustomed to doing sth

64C: Relative Clause

65A: renovate = repair and paint a piece of furniture so that it is in good condition again.

66B: Present Perfect

67B: explain to sb sth: giải thích với ai điều gì

68A: another + a singular noun: một cái/ ai khác nữa

69B: Not at all: không vấn đề gì, không có gì

70A: confide in sb = tell sb secrets because you feel you can trust them

71C: come round = come to a place

72B: or else = otherwise

73B: By the time + Present Simple, main clause (Future Perfect).

74D: Cái máy tính này đã hỏng nặng rồi. Không thể sửa nó được nữa. = A. Cái máy tính hỏng này quá nặng để có thể sửa được. (too… to…)/ B. Cái máy tính này hỏng nặng đến nỗi không thể sửa được nữa. (so… that…)/ C. Cái máy tính này hỏng nặng đến nỗi không ai có thể sửa được. (so… that…)

75D: John Smith là một nông dân. Tôi mua đất của ông ấy. (Relative clause)

76B: Cà phê không đủ mạnh. Nó không giúp chúng tôi tỉnh ngủ. (enough… to…)

77A: Tom đã làm việc suốt cả ngày. Bây giờ chắc hẳn anh ta rất mệt. = Tôi chắc Tom đang rất mệt sau khi đã làm việc suốt cả ngày.

78B: Cái áo này quá rộng. Bạn nên yêu cầu thợ may thu hẹp nó lại. = Bạn nên yêu cầu thợ may thu hẹp cái áo lại vì nó quá rộng.

79A: ascent = the act of moving up; descent = the act of moving down

80B: land: hạ cánh; take off: cất cánh.